Suske en Wiske worden gekaapt!

SW cover 331

Heel wat van onze verhalen beginnen bij een dwaas idee tussen pot en pint. Of in dit geval eerder tussen kop koffie en nog een kop koffie. (we brainstormen meestal in de voormiddag) ‘Wat als de avonturen van Suske en Wiske nu eens door een ander beleefd zouden worden?’ ‘Hahaha’ reageren we dan eerst maar daarna dachten we ‘Waarom niet?’.

Het is toch waar? Striphelden beleven elke keer opnieuw avonturen zonder dat niemand zich daarbij vragen stelt. Meer nog, we gaan ervan uit dat zij zich telkens opnieuw in de problemen werken om er vervolgens een album lang weer uit te geraken. Je zou er als mens toch doodmoe van worden dat je al die gevaarlijke gebeurtenissen naar je toetrekt? Er gaat geen dag voorbij of er worden geheimzinnige pakketten in je brievenbus gedropt, je ziet overal spoken (letterlijk) of je moet stande pede naar het verleden om lang vergeten zaken op te rakelen ten einde ze nog snel-snel van een happy end te voorzien. Als je in een mensenleven al één keer een avontuur zou beleven zoals Suske en Wiske elke keer opnieuw moeten doormaken zou je al van een bijzondere ervaring kunnen spreken én een rijk gevuld leven, goed voor urenlang vertelplezier aan de open haard met de kleinkids.

Voor een stripheld is dat niet genoeg. Diens lot is het om van de ene doodservaring naar de andere toe te leven. Dat is niet normaal. Daarom leek het ons leuk om die (redelijke dwaze) vanzelfsprekendheid eens te doorbreken. Op een dag valt het geheimzinnige postpakket niet in hun handen maar in dat van de buren. En dan zijn Suske en Wiske het die er werkeloos op moeten toezien hoe een ander stripheld wordt in hun plaats. Dat is behoorlijk meta maar dat vinden wij dan weer leuk. En het werkt erg verfrissend. Sooi en Sientje, de nieuwe striphelden, zijn nu de vijand. Hun komst stelt de bestaansreden van Suske en Wiske in vraag en dus dreigen ze te verdwijnen. Hoe het dan verder afloopt moet je dan zelf maar lezen maar dat het een verrassend weerzien is met enkele oudgedienden uit de reeks staat al vast.

Om de kracht van dit idee ten volle uit te spelen gingen we ervan uit dat Suske en Wiske -de reeks dan- écht gekaapt zou worden. Vandaar dat de titel eigenlijk geen titel is maar de naam van deze nieuwe reeks. Er werd goedkeurend gegniffeld, dat zou wel eens leuk kunnen worden. En dat werd het ook: we kregen van overal -veelal ongeruste- vragen over de cover. Velen dachten dat de stripreeks Suske en Wiske écht zou ophouden te bestaan. Zelfs de pers stelde zich vragen (en ook aan ons, natuurlijk) en het event haalde zelfs de radio. Maar iedereen kon meteen gerustgesteld worden. Suske en Wiske stoppen niet. Waarom zouden we? Dat we na 265 albums nog met zoiets origineels op de proppen kunnen komen bewijst dat we nog lang niet uitverteld zijn.

Naast het bijzondere concept bevat dit album ook nog een paar bijzonder mooie scenes, zoals het bezoek van Suske en Wiske aan hun geestelijke vader Willy Vandersteen. Wat betref humor, spanning en mooi tekeningen is dit een degelijk album als vanouds. Met een pluim voor tekenaars en inkleurster voor de special effects van de in het niets oplossende striphelden. Een mooi album, het feestjaar waardig.

Je kan niet reageren.

Kamerplanten bevorderen het maatschappelijk welbevinden!